neveltebb tanoda

Ahogy a nevében is benne van, ez egy kellemetlen állapot. Hiszen mit csinál az eb? SZORONG!

A sokféle viselkedés zavarok közé sorolandó a szeparációs szorongás is, és ahogy más zavarok, úgy ez sem múlik el magától. Mivel a kialakulásában is az ember (gazda) játszott szerepet, így a segítségnyújtás is az ő felelőssége. Természetesen senkitől sem elvárt, hogy értsen a kutya minden egyes bajának az orvoslásához, de erre valók a szakemberek: állatorvosok, trénerek. Segítséget kérni pedig nem szégyen vagy gyengeség. Sokkal inkább azt tükrözi, hogy tudatos vagy és érdekel, azaz élőlény, akit magad mellé vettél.

Honnan tudhatod, hogy a kutyádnak szeparációs szorongása van?

Ha elmész otthonról kezdetben csak sír, ugat huzamosabb ideig, aztán ez átválthat abba, hogy a frusztrációját (Freud szerint ez a csalódás élménye) kiárasztja a környezetére, és elkezd tombolni, rombolni, bélsarat és vizeletet üríteni mindenfelé, szétássa az udvart, szétrág mindent, amit csak bír. Ezek a leggyakoribb tünetek, a félelem és a szorongás következménye, mert Te, a legjobb barátja, társa elhagytad őt.

Na, most joggal mondják azt egyesek, hogy „nem lehetek vele egész nap”. Valóban, a munka és a család mellett kevés idő jut a házi kedvencekre. DE! Igen most jön az a rész, ahol megosztom veled kedves olvasó, hogy mit tehetsz ez esetben (vagy tehettél volna), hogy ez a mindenki számára kellemetlen állapot ne alakuljon ki.

Végig gondolod, hogy mennyi időt tudsz szánni egy kutya beillesztésére az életedbe, mielőtt még magadhoz veszed. NEM KÖTELEZŐ a kutyatartás! Otthon tudsz-e vele tartózkodni a kezdetekkor pár napot, hogy megismertesd vele az új környezetét, hogy elkezdj vele kapcsolatot kialakítani, hogy elkezd fokozatosan hozzászoktatni az egyedülléthez, biztonságos teret alakítasz ki neki, hogy ne tudjon kárt tenni magában. Ezzel már is elkerülhető, hogy ez a viselkedés zavar kialakuljon.

Ha már kialakult a szeparációs szorongás, kérlek, NE VÁRJ egy percet sem!

Ha empatikus lény vagy, és remélem az vagy, akkor nem nézed a szenvedését napokig, hetekig, hónapokig, ha nem mielőbb segítséget kérsz. Fentebb már említettem, hogy mind az állatorvos, mind pedig a viselkedés terápiával is foglakozó kutyatrénerek tudnak ebben segítséget nyújtani. Van, hogy már csak a kettő együtt, mert olyan mértékű a szorongás. Minél előbb keresed fel a megfelelő szakembert, annál hamarabb oldódik meg a probléma.

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” /Antoine de Saint-Exupéry/

Hegedüs Krisztina, kutyatréner